vrijdag 5 november 2010

Rode Bieten doping?


Volgens Britse wetenschappers zijn rode bieten pure doping.Een glaasje vers bietensap geeft een prestatieverbetering van maar liefst 16%.
Dat geregelde consumptie van rode bieten of bietensap

gunstige effecten heeft op hart en bloedvaten, longen en de stofwisseling was al bekend.Onlangs ontdekten britse inspanningsfysiologen dat rode bieten ook ons uithoudingsvermogen aanzienelijk opvijzelt.
Andy Jones van de universiteit van Exeter liet 8 gezonde mannen van 19 tot 38 jaar een week lang een halve liter biologisch bietensap per dag drinken.Vervolgens onderwierp hij hen aan een aantal testen, waaronder een uithoudingsproef.Enige tijd later kregen dezelfde proefpersonen een week lang een placebodrankje,waarna ze weer getest werden.De verschillen waren beduidend.Na het weekje bietensap hielden de heren de zware inspanning 92 seconden langer vol dan na de placeboperiode.Omgerekend zouden ze een bepaalde afstand ongeveer 2% sneller hebben afgelegd.Hun bloeddruk was na de bietensapkuur lager."het effect van bietensap op het zuurstofopnamevermogen verbaast ons" zegt Jones,tevens adviseur van Paula Radcliffe,de wereldrecordhoudster op de marathon."het zuurstofopnamevermogen laat zich namelijk nauwlijks verbeteren, zelfs niet met intensieve training"Jones schrijft het prestatievebevorderend effect van rode bieten toe aan de grote hoeveelheid nitraat die ze bevatten.Nitraat word omgezet in stikstofoxide, een gas dat de slagaderen verwijdt en vermoedelijk de zuurstofbehoefte tijdens inspanning verlaagt.Op naar de groenteboer dus want de bieten komen nu vers uit de grond.Want rode bieten bevatten niet alleen vitamine C, ijzer, foliumzuur en vezels, maar ook betaïne een stofje dat je vrolijker maakt en ontstekingen tegengaat.
In rode biet zit betaïne, dat qua structuur op een aminozuur lijkt. Het leuke aan betaïne is dat je er vrolijk van wordt. Het is zogenaamd mood food. Dat komt omdat het via een chemisch omweggetje de aanmaak van serotonine stimuleert. En van serotonine word je blij, ook op de lange termijn. Betaïne zou dus ook kunnen werken tegen depressies.
Daarnaast is uit een deze week gepubliceerd onderzoek naar voren gekomen dat dagelijks gebruik van betaïne de hoeveelheid homocysteïne in het bloed naar beneden kan krijgen. Verhoogde homocysteïnewaarden in het bloed geven aan dat er ontstekingen in het lichaam bezig zijn die bij hart- en vaatziekten horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten