zaterdag 21 januari 2012

De overstap van hak naar hiellanding gaat als bijna vanzelf met echte barefoot schoenen

De overstap van hak naar voor/midden voet landing is voor de meeste hardlopers eenvoudig aan te leren. Barefoot running is ook niets nieuws, de menselijke soort loopt al duizenden jaren op blote voeten eventueel met een lapje leer tegen de koude of rubber voor ruig terrein.
Trek bij 1000 hardlopers de schoenen uit en laat ze ieder op hun eigen manier een stukje rennen op eender welke harde ondergrond, wat opvalt is dat 95% van de lopers onmiddellijk van haklanding naar voorvoet landing overschakelt, ons brein corrigeert de eventuele fout aangeleerde techniek onmiddellijk, dat is het mooie van het natuurlijk hardlopen, het gaat vanzelf, het is genetisch van levensbelang voor de soort.
Na de uitvinding van de dikke zolen schoenen met demping in de jaren 70 zijn wij biomechanisch gezien helemaal verkeerd gaan hardlopen, met alle vervelende gevolgen van dien.
Het is niet voor niets dat 60 tot 70 % van alle hardlopers elk jaar weer een of meer blessures oploopt. De klappen van 2 á 3 x je lichaamsgewicht die via de hiellanding door je systeem/botten/gewrichten gaat overbelast alle pezen, botaanhechtingen en spieren om de abnormale krachten nog enigszins op te vangen.
Ik lees vaak, er moet nog ‘wetenschappelijk’ onderzocht worden of barefoot running dit allemaal kan voorkomen, beste lezer de historie is het beste wetenschappelijke bewijst, er zijn trouwens geen onafhankelijke wetenschappelijke bewijzen dat dikke zolen schoenen wel blessures voorkomen.

 Na een aantal zware blessures ben ik in aanraking gekomen met het boek de geboren renner.
Het verhaal gaat over de zoektocht van een geblesseerde! hardlopende schrijver Chris Mc Doughall op zoek naar een alternatief voor de tot 2x toe aangereikte oplossing van een chirurg, een zware operatie om het euvel mogelijk op te lossen of stoppen met hardlopen. Op zijn zoektocht komt Chris een artikel over de Mexicaanse Tarrahumara indianen tegen, deze indianen blijken onverslaanbaar op de ultra lange afstanden, tot wel 265km door ruig terrein binnen 27 uur. Maar nog belangrijker ”zij kenden geen typische hardloopblessures” die erg veel hardlopers wereldwijd wel hebben, ik vloog door dit boek heen en halverwege het verhaal bekeek ik mijn toenmalig schoenen toch met heel andere ogen.
Het verhaal klinkt zo logisch en aannemelijk goed, ik ga het proberen, maar kon die Feelmax Panka’s met 1 mm dikke zooltjes die ook in Runnersworld stonden afgebeeld maar moeilijk bemachtigen. Inmiddels is er een nieuw merk Sole Runner dat eenzelfde schoentje de T1 en FX trainer met 1,5 mm dk zooltje op de markt brengt.

Een paar weken later had ik de Panka's toch in huis samen met de Fivefingers maar durfde er nog niet op te lopen. Ik had toen al weken last en was(ondanks mijn nieuwe kennis) bang dat dit de zaak en beginnende blessure alleen nog maar erger zou maken. Op een zondagmorgen zou ik een halve marathon van Kasterlee in Belgie lopen, het voelde dus al weken niet goed aan dus ik probeer die morgen of het wel gaat.
Nou niet dus, na 100 meter hou ik het voor gezien, ik loop mij helemaal kapot als ik vandaag toch start en zie af van de halve en klim weer thuis aangekomen op de hometrainer om de spanning een beetje uit mijn lijf te fietsen.
Flink balen natuurlijk maar na 15 min fietsen bedenk ik ....fuck it!, ik heb niets te verliezen dus ik trek mijn Fivefingers sprint aan en ga een stukje proberen (een half uurtje eerder lukte het me niet om 100 meter te joggen ),vol verbazing loop ik opeens door de nog erg rustige straten van Tilburg en ... vind het bijna eng dat het hardlopen of joggen op dat moment wel gaat zonder die typische opkomende blessure pijn die ik eerder die morgen nog wel had, het zat er natuurlijk nog wel maar dan meer op de achtergrond. Ik besluit weer richting huis te joggen om de schade die er al was niet nog erger te maken, inmiddels weet ik wel beter, op dat moment begon natuurlijk of barefoot 'style' /de blote voeten manier van hardlopen voor mij en het herstel of beter de genezing. Weer thuis aangekomen bereken ik op de website van Runnersworld/routes de afstand, ruim 1.8 km... yes!!pff en de mijn Asics gel kayano, die heb ik toen ook niet meer gedragen, ook de DS trainers niet meer. Ik ben nu 2 jaar verder en naast het vele plezier, mede door het gebrek aan blessures  loop ik mijn wedstrijden zonder problemen, herstel verschrikkelijk snel en loop al marathons geheel barefoot style , inmiddels ook al een eerste Ultra trail van 52km gelopen.
Al is door de variatie in zo’n trail parcours het wat minder zwaar voor de pezen en spieren dan het monotoon weg tikken van de km's tijdens een weg marathon.
Voor wij bijna 2 jaar geleden Anyones Running in Tilburg begonnen waren er maar weinig merken die hardloop en wandelschoenen op de markt brachten waar geen functionele demping, correctie of steun in verwerkt zit.
Wij hadden toen 3 merken die ook echt 'zero drop' waren, zonder hielverhoging: Vibram FiveFingers, Merrell Barefoot collection en Feelmax. Inmiddels zijn er gelukkig al meer merken die al het bovenstaande uit de schoenen laten en een comfortabele voetbescherming bieden zonder beperkingen, voor sport of casual gebruik zoals de schoenen voor de jaren 50.

Maar pas op! de eerste transitie periode naar Barefoot style running duurt minimaal 12 weken en dan loop nog je pas 15 minuten non stop.
Volledige gewenning met de belasting laat zeggen ‘een wedstrijd van een halve marathon’ duurt al met al 12 maanden.
Ons advies als je regelmatig een blessure hebt luid als volgt: dump je huidige hardloopschoenen en stap over op echte barefoot style schoenen, minimalistische schoenen zijn weliswaar platter dan niet  minimalistische maar laten toch nog toe dat je weer in je oude loopstijl vervalt als je moe begint te worden tijdens een duurloop, echte barefoot style schoenen laten dat niet toe omdat het erg pijnlijk is om op je hakken te landen dus ze houden je alert en corrigeren je vanzelf.
Neem ruim de tijd voor de transitie, ik heb afgelopen jaren al regelmatig mensen zien afhaken, puur en alleen omdat ze zonder geduld veel te veel deden tegen hun lichaam, ook al ben je al jaren een hardloper, voor barefoot style ben je weer gewoon een beginner, de meeste voet en been spieren - pezen - botaanhechtingen - ligamenten -voetbotjes en meer vragen minimaal 3 tot 6 maanden aanpassing.
Volg een gespecialiseerde clinic  voor barefootstyle kun je bij Frunning.nl terecht, voor poserunning  bij Jacky Ledeboer of chirunning bij Marion Meesters of David van der Linden, zo zijn er nog veel meer maar we kunnen ze niet allemaal benoemen.
Tip! trek voor je volgende training gewoon je schoenen uit en loop een stukje warm (ook al is het nu wat kouder) op je blote voeten op een droog wegdek of in de natuur, val om van verbazing en geniet!
Je voeten en het hele hardloop mechanisme is bijna niet kapot te krijgen bij een natuurlijke belasting.

De opmerking die Marc Papanikitas in zijn reactie op Prorun plaatste slaat de spijker op de kop:ondoordacht trainen, slechte voeding en slechte voorbereiding krijgen je wel kapot (geblesseerd)en daar voeg ik de schoenen met dikke zolen gemakshalve even aan toe.


Op dit moment lees ik  Tjitte Kamminga's boek  "de nieuwe warming up" , een regelrechte aanrader voor wie nog meer wil weten waarom al het bovenstaande is zoals het is, voortreffelijk uitgelegt en voorzien van tekeningen die alles nog wat verbeelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten