donderdag 14 juni 2012

Goede vraag met betrekking tot steunzolen en barefoot

Een antwoord op een goede vraag van een hardloper ( anoniem )   
Beste ......,

Ik kan hier wel een heel verhaal neerschrijven maar eigenlijk is mijn persoonlijke ervaring het beste antwoord op jouw onderstaande vraag.
Zelf loop ik (Paul)nu ruim 2 jaar uitsluitend op “barefoot” schoenen, zowel wandelen, MBT rijden en hardlopen natuurlijk. Draag geen schoenen meer met een hak er onder, vlakke soepele zolen(zero drop) is het beste voor je voeten en rug. Van mijn doorgezakte voeten ben ik helemaal van af.
De voetboog normaliseert weer geleidelijk door toename van belasting  ”use it or …”. De steunzool ondersteund de voetboog waardoor deze verzwakt ipv sterker worden dus ze lossen niets op maar maken het probleem alleen maar groter.
Als je toch in de buurt bent is het passen van de diverse modellen de beste optie, na 5 minuten weet jij ook precies hoe het moet lopen op onze binnenbaan.

Enige wat jij dan nog rest is het weer van voor af aan opbouwen zoals je ook hebt leren hardlopen, stap voor stap, telkens een beetje verder.
Ik liep afgelopen zondag de marathon van Amersfoort ( zie foto)met 2 vergelijkbare modellen aan de voeten om te bepalen welk model ik zondag over een week aantrek voor de Veluwezoomtrail over 53 km. Het geringe zool dikte verschil tussen de 2 schoenen was geen enkel probleem.
Zo zie je maar, als de ambitie er is staat niets je in de weg om lange afstanden te lopen, de Tarahumara indianen in Mexico doen niet anders, probleemloos hardlopen met veel plezier.

Sportieve groet, sincerely yours,
Paul en Ans
Anyones Running
Korvelseweg 43
5025JB Tilburg
0135357358-0626338056
twitter:  @anyonesrunning


Goedemorgen Anyonesrunning,

sinds een paar jaar loop ik bij een loopgroep in ... en sinds een paar maanden zijn  barefoot schoenen een onderwerp van gesprek. Dit type schoenen trekt mijn aandacht en ik vraag me af hoe dit zal lopen en of ik er op kan lopen.
De reden van deze vraag: sinds enkele weken loop ik een deel van de training met een set steunzolen, omdat met name mijn rechter voorvoet is doorgezakt. Ik hoop door een deel van de training op zachte ondergrond te doen en op barefootschoenen/fivefingers de spieren in mijn voet weer extra te activeren, zodat de zool weer uit mijn schoen kan.

Is lopen op five fingers voor mij een optie? Kunt u beoordelen of ik daar mee kan lopen? Ik heb het voornemen binnenkort naar Tilburg te gaan en dan kan ik langs komen.
Graag hoor ik uw reactie.
Met vriendelijke groet,
....
Foto Paul 50 meter voor de finish marathon Amersfoort 2012


Geen opmerkingen:

Een reactie posten