woensdag 7 maart 2012

Inlegzooltjes doen het werk echt niet!


Wat een gekke titel, maar er had net zo goed "schoenen met demping doen het werk niet'' kunnen staan.

Beiden zijn verantwoordelijk voor een heleboel voet en ander blessure leed.
Als je nu al tig paar schoenen met demping of inlegzooltjes hebt geprobeerd en telkens weer tegen een blessure aan loopt of goed geblesseerd raakt zou ik toch maar eens naar een definitieve oplossing gaan zoeken voor jouw probleem want die bestaat echt en ze zijn simpel. Barefoot running shoes.
Natuurlijk zitten die gedempte schoenen erg lekker tijdens het passen maar na een halve marathon of langer voelt dat lekkere zachte zooltje echt niet meer zo lekker aan is mijn ervaring.
Inlegzooltjes doen trouwens niet erg onder voor demping, steun of correctie. Ze zijn er mede voor verantwoordelijk dat onze 'super' voeten degenereren tot verzwakte schakels die op den duur kapot gaan, zowel de voet als hoger gelegen onderdelen van ons mooie biomechanisch hardloop mechanisme raken overbelast met blessures tot gevolg.
Ons lichaam reageert op externe steun zeer efficiënt, het onderdeel (ledemaat) niet sterker maken dan strikt noodzakelijk is. Een mooi voorbeeld is een gipsverband om een gebroken been, na zes weken gips is door atrofie de spiermassa zo ver geslonken dat je weer opnieuw moet leren wandelen maar als je een paar weken door bv een blessure niet kunt trainen kun je weer een paar maanden terug in je loop schema.
Demping in een hardloopschoen zorgt er alleen maar voor dat we biomechanisch gezien helemaal verkeerd gaan landen, de hiel is niet de juiste plek maar de voorvoet net achter de teen is het ideale eerste grondcontact bij de landing, vervolgens zetten wij er de hiel bij en de proneer fase zorgt voor een verdere verdeling van krachten over de hele voet voor we weer los komen van de grond.
In onze winkel doen 99 op de 100 mensen het vrijwel onmiddellijk goed als je ze op blote voeten of met onze barefoot style schoenen een stukje laat rennen, na 2 stappen corrigeren de hersenen de hiellanding naar een voorvoet landing, dat kun je heel goed horen op een betonnen vloer.

Barefoot style of de blote voeten stijl van hardlopen maakt je voeten weer sterk en tevens verbeteren allerlei functies, de enkel, knie, scheenbeen klachten gaan meestal vanzelf weer over net als veel rugproblemen. Maar vooral het plezier van hardlopen komt vanzelf weer terug zonder de specifiek door gedempte hardloopschoenen gerelateerde blessures is onze ervaring.
Een 10 tal maanden geleden las ik een twitter bericht over barefoot style running, het zou nooit mainstream worden, daar dachten wij 'toen' en nu nog meer heel anders over. In een soort van wilde paniek brengen op eens bijna alle gerenomeerde hardloopschoenen fabrikanten barefoot style achtige of minimalistische schoen op de markt, op eens is demping "niet meer zo belangrijk" of wel? Laat je niet langer voor de gek houden en probeer het eens uit, gewoon een stukje schone straat of zo, het gaat als vanzelf.

Wil je meer weten, kom langs bij Anyones running in Tilburg en ervaar de grootste zero drop barefoot style schoenen collectie van Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten