woensdag 12 oktober 2011

Artikel FiveFingers in NRC lovend over barefoot style hardlopen en wandelen
PERSBERICHT
11-10-2011
Vibram FiveFingers groots in de belangstelling
Ook NRC gelooft in de kracht van blootsvoets lopen

De blotevoetenschoen met vijf tenen staat volop in het licht in de Nederlandse media. Hardloper Wim Köhler doet mee aan de trend en beschrijft zijn ervaring in de weekendeditie van 1 en 2 oktober van NRC Handelsblad. Een paginagrote foto prijkt op de Lux katern, gevolgd door een persoonlijk ervaringsverhaal van Köhler. “Het is heerlijk. Je voelt op welk zand je loopt, of het pad met gras begroeid is, of er grind tussen het zand ligt. Je voelt zelfs de herfstbladeren waar je over loopt.”


Köhler beschrijft de Vibram FiveFingers als ‘wonderlijke schoentjes’, die hij in eerste instantie liet staan, maar later toch aanschafte. In zijn midlife-hardloopcarrière verruilt hij de conventionele hardloopschoenen voor de blotevoetenvariant onder het motto: “Om te rennen heb je alleen je voeten nodig.” Het idee dat de mens is gemaakt om blootsvoets te hollen, zoals het onderzoek van wetenschapper Lieberman stelt, trekt hem aan. In die zin is ‘het nieuwe hardlopen’ eigenlijk al eeuwen oud. Het wennen aan de nieuwe manier van lopen gaat volgens Köhler vanzelf. Met blotevoetenschoenen land je op de midden- en voorvoet terwijl je met conventionele hardloopschoenen op de hak landt en vervolgens naar de voorvoet rolt om je af te zetten. Het is dan wel even uitzoeken hoeveel hak je de grond laat raken.

In de westerse wereld kan de blote voet wel een beschermlaagje gebruiken, volgens Köhler, en ‘daar rook de schoenen-industrie zijn kans’. Vibram maakte vervolgens de ‘ultieme blotevoetenschoen’, de FiveFingers. Köhler kocht zelf de Bikila, genoemd naar Abebe Bikila die in 1960 blootsvoets de Olympische marathon won in Rome. Het blotevoetengevoel heeft Köhler, net als vele anderen, in elk geval voor zich gewonnen: “Die losse tenen kun je lekker spreiden, zodat je stabiel staat. Je voelt de structuur en de warmte van de grond.”

Bron: NRC Handelsblad weekendeditie, zaterdag 1 oktober en zondag 2 oktober

Geen opmerkingen:

Een reactie posten